Wijs met je tijd

Wijs met je tijd

Geschreven door Eline van der Woude 25 juni, 2020

Ik kijk in mijn agenda voor morgen: leeg. En om eerlijk te zijn geeft dit me een onrustig gevoel. Ik begin gelijk te denken: is er niet iets wat ik nog voor mijn werk moet doen? Is er iets in huis aan de beurt om te doen? Zijn er sociale contacten waar ik nodig aandacht aan moet besteden? Hoe kan ik nog wat in mijn dag gaan plannen zodat ik me nuttig voel?

Wijs je tijd invullen

Voor mij is dit een herkenbaar punt: ik wil me graag nuttig voelen. Als ik een moment rustig zit, een boek lees of even met de kinderen loop te lummelen, voel ik me niet nuttig. En dit maakt dat ik het lastig vind om dit langere tijd te doen. Maar ‘je nuttig voelen’, is dat een bijbelse maatstaf voor het goed invullen van je tijd?

In Efeze 5:16 staat: Gebruik je dagen goed, want we leven in een slechte tijd. Paulus gebruikt in het Grieks het woord kairos. Kairos wordt vaak vertaald als ‘het geschikte moment uitbuiten’. In de bijbel wordt voor het woord tijd ook het woord chronos gebruikt. Dit gaat over het verstrijken van de tijd, de seconden en minuten die je weg ziet tikken. Maar het gaat er volgens Paulus dus om dat we onze tijd ‘uitbuiten’.

Buit de geschikte tijd uit

Met het woord ‘uitbuiten’ lijkt Paulus een woord te gebruiken waarmee bedoeld wordt: op het juiste moment je slag slaan. Waarschijnlijk bedoelt hij dus niet dat we onze tijd zo vol mogelijk moeten plannen. Er komt in deze wereld zoveel op ons af, het is niet moeilijk om onze dagen helemaal vol te plannen. Maar Paulus moedigt ons juist aan om keuzes te maken in onze activiteiten en de juiste momenten te benutten!

Het bovengenoemde vers gaat op de volgende manier verder: Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil van de Heere is. (Efeze 5: 17) Blijkbaar heeft dit uitbuiten van de tijd te maken met de wil van de Heer doen. Hoe vaak vraag ik me bij mijn invulling van mijn dag af wat de wil van de Heer is? Vaker denk ik: wat ‘moet’ ik volgens mij zelf nog doen, of wat zou een ander verwachten dat ik nog doe? En veel te weinig denk ik: wat zou God deze dag van mij vragen?

Een lijstje maken

Ik denk dat we God mogen betrekken bij het invullen van onze dagen. Maar ik geloof er ook in dat we die dingen mogen doen die ons energie geven. God heeft ons talenten en gaven gegeven en als we die inzetten geeft dit ons vaak energie. Als jij nu kritisch naar je eigen week zou kijken en je zou een lijstje maken: energie gevend en energie vragend… Welk lijstje zou dan langer worden?

Ik merk zelf dat sommige activiteiten wel energie vragen, maar dat ik daar niet altijd onderuit kan. Gewoon omdat ze bij het leven horen (bijvoorbeeld de was doen) of bij mijn werk(bijvoorbeeld mijn uren in vullen). Maar als je naar de grote lijnen kijkt in je lijstje, ben je dan tevreden met de balans?

Een betere maatstaf

Het is grappig om op te merken dat ik voor mijzelf merk dat ‘geeft het mij energie’ een betere maatstaf lijkt te zijn dan ‘voel ik me nuttig’. Het ‘nuttig voelen’ neigt bij mij namelijk erg naar mijn dag veel te vol willen plannen terwijl het mij juist ook energie geeft om soms even rustig in de zon te kunnen zitten. Ook voel ik me aan het eind van de dag beter in balans als ik de dag gevuld heb met dingen die mij energie geven in plaats van dat het allemaal nuttig moest zijn. Wat zijn jouw maatstaven waaraan jij afmeet welke activiteit je wel of niet in je agenda zet?

Ik moedig je aan om deze zomer bewust een lijstje te maken van activiteiten waar jij je tijd mee invult en er kritisch naar te kijken. Wat maakt dat deze dingen op je lijstje staan? Geven ze je energie? En mochten er twijfelpunten bij je ontstaan over de besteding van je tijd, leg het dan bij God neer. Dit alles zou kunnen betekenen dat je eropuit komt dat je lastige keuzes moet maken over hoe jij je tijd uitbuit. Maar ik ben er van overtuigd dat dit je uiteindelijk rust en tegelijkertijd energie zal geven in de invulling van je tijd!

Lees ook: Waar is jou aandacht op gericht

You may also like