Waarom alleen goede voornemens je niet verder helpen

Waarom alleen goede voornemens je niet verder helpen

Geschreven door Gabrielle 20 december, 2019

Het jaar 2019 is alweer bijna voorbij en vaak wordt dan de vraag gesteld of er goede voornemens zijn. Ik dacht dan altijd aan algemene voornemens zoals bijvoorbeeld afvallen, of sporten, waar dan vervolgens weinig van terecht kwam.. Dat was ook de reden dat ik er tot op heden weinig mee had.

Doelen

Afgelopen week had ik – zoals gewoonlijk – op mijn werk een eindejaarsgesprek. Tegenwoordig is dit in de vorm van een EPM sessie (Energie Positieve Medewerker). Het is erg positief omdat er gekeken wordt vanuit een totaalplaatje. Punten die naar voren komen zijn: vind je leuk wat je doet, hoe functioneer je, wat zou je anders willen en hoe is de balans tussen werk- en thuissituatie. Al met al heel motiverend, vooral ook omdat er mogelijkheden zijn binnen het bedrijf om je te ontwikkelen.

Aan het eind van de sessie werd me ineens pijnlijk duidelijk dat er weinig terecht gekomen is van één van mijn doelstellingen in het afgelopen jaar. Ik ben namelijk ook zelfstandig ondernemer – en ik had aangegeven dat ik in 2019 wilde groeien met mijn onderneming. Dit is dus niet echt gebeurt bleek.. Wat ik hierdoor leerde is dat concréte doelen stellen belangrijk is om ergens te komen, maar nóg belangrijker is het vastleggen hóe je daar dan precies wilt komen. Dat is dan ook wat ik persoonlijk anders wil gaan doen vanaf nu.

Rentmeesterschap

De EPM sessie bij mijn werkgever is geënt op Rentmeesterschap, wat ook één van de pijlers is van het bedrijf. Rentmeesterschap gaat over tijd, geld en energie. Hoe ga je daar persoonlijk mee om en wat vindt je écht belangrijk in het licht van Gods koninkrijk? Stel jezelf eens de vraag:
 Waar besteed ik mijn geld aan?
 Waar besteed ik mijn tijd?
 Waar krijg ik energie van?

Stuk voor stuk belangrijke dingen om eens over na te denken, want.. waarom doe je wat je doet? en waarom denk wat je denkt? Onderzoek eens voor jezelf of je daar echt wel zelf achterstaat. Misschien ben je je helemaal niet bewust van het feit dat je iets doet uit gewoonte; of misschien wel door druk van buitenaf .

Wedloop

Paulus schrijft in 1 Korinthe 9:24-27 over het leven als christen wat te vergelijken is met een atleet die een wedloop loopt. En hij moedigt ons daarbij aan om te winnen! Jullie weten wel dat álle mensen die aan een hardloopwedstrijd meedoen, moeten rennen. Toch kan er maar één de prijs winnen. Leef dan alsof jullie een wedstrijd moeten winnen! En mensen die aan een sportwedstrijd meedoen, kunnen niet maar doen waar ze zin in hebben. Ze moeten hard trainen. Zíj doen dat om een aardse prijs te winnen. Maar wíj werken voor een eeuwige prijs! Ik ren als een hardloper op mijn doel af. Een hardloper loopt immers ook niet zomaar ergens heen. En een bokser slaat ook niet in het wilde weg in de lucht. En een sporter traint zijn lichaam en is er streng voor. Anders wordt hij afgekeurd voor de wedstrijd. Net als een sporter ben ook ik streng voor mezelf. Want anders word ik zelf ongeschikt voor de wedstrijd waar ik andere mensen voor opgeroepen heb. (BB)

Talenten

Het is belangrijk om op alle gebieden van ons leven een duidelijk doel en levenswandel te hebben zoals ook Paulus dit had, want anders lijken we op die persoon in de gelijkenis in Mattheüs 25, die zijn talent in de grond stopte. Onze talenten hebben betrekking op onze omgang met tijd, geld en energie. Ieder op een andere plek in Gods koninkrijk. Ga daar goed mee om, zegt God in zijn woord.

Kerst

Maar eerst vieren we Kerst. Een gezellige tijd met veel kaarsen, lichtjes, muziek en lekker eten. Niks mis mee, maar laten we de echte betekenis van Kerst niet vergeten: Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden. Johannes 3:17
Jezus kwam om de macht terug te nemen die de duivel in het paradijs op een sluwe manier had verkregen. De weg tot God is vrij gemaakt door wat Jezus voor ons deed. Wat een genade!

Gebed: Vader in de hemel, dank U wel voor alles wat u in mij hebt gelegd. Help mij om naar mezelf te kijken met ogen van U en wek het verlangen in mij op om mijn talenten te ontwikkelen in het licht van Uw koninkrijk. Amen.

Lees ook: Waar is jou aandacht op gericht

You may also like