Vasten: (n)iets voor mij!?

Vasten: (n)iets voor mij!?

Geschreven door Gerdina 8 maart, 2021

Daarom vastten wij en vroegen onze God om hulp, en Hij verhoorde ons. Ezra 8:23

Vasten: (n)iets voor mij!?

Vasten! Tot twee jaar geleden een thema waar ik me nooit mee bezig had gehouden en me eerlijk gezegd ook niet mee bezig wilde houden. Vasten was iets voor in de tijd van de Bijbel maar niet voor de dag van vandaag. Totdat ik een online bijbelschool volgde en één van de thema’s ‘bidden en vasten’ was. Gedurende deze les raakte ik ervan overtuigd dat het een opdracht is van Jezus. Ik wil Jezus in alles volgen en gehoorzamen dus ook in het vasten. Het was voor mij niet meer de vraag óf ik moest vasten maar ‘wanneer en hoe?’

Die nacht sliep ik slecht. ‘Vasten lijkt me zo zwaar. Ik zie het eigenlijk helemaal niet zitten, Heer’

‘(…) Beklaag je niet over het verlies van comfort, maar ga de uitdaging aan. Ik verander je meer en meer naar de luister van Mijn beeld, en zo maak Ik je klaar voor Mijn Koninkrijk. Zeg ‘ja’ tegen de manier waarop Ik in je leven werk. Vertrouw op Mij en wees niet bang.’

De volgende ochtend las ik deze woorden in mijn dagboek. Een liefdevolle aansporing van Mijn Vader om deze uitdaging aan te gaan. Die dag heb ik (opnieuw) ‘ja’ gezegd tegen de manier waarop Hij in mijn leven werkt, heb ik ‘ja’ gezegd tegen het vasten…

Een nieuw avontuur

De eerste keer vasten was een paar weken later. Het klinkt misschien wat oneerbiedig maar eigenlijk ‘gewoon om eens te proberen’. Eén dag om te ervaren hoe het zou zijn. Eén dag om te ontdekken of ik dit samen met God zou kunnen. Het ging Boven verwachting goed. Natuurlijk was het even slikken toen ik eten stond te koken voor mijn gezin en ik het zelf met een glas bouillon moest doen. Tegelijkertijd maakte dit me heel afhankelijk van Hem: ‘Heer, geef me kracht om dit vol te houden.’

Het begin van een nieuw avontuur in mijn wandel met God…

Sinds die dag vast ik regelmatig. Waarom? Om mij, net als Ezra, te verootmoedigen voor het aangezicht van onze God (Ezra 8:21). En… zo Ezra verzocht om een voorspoedige reis, zo heb ik God verzocht om een doorbraak voor een gebedsinitiatief, een doorbraak in een moeilijke familiekwestie, voor een opwekking in Nederland. Heb ik daarin altijd gekregen wat ik verzocht? Nee, dat niet. Ik heb zeker doorbraken gezien. Ook op manieren die ik niet had verwacht. Maar ook dat er voor het oog niets is veranderd en me echt heb afgevraagd waarvoor ik het heb gedaan. Wat ik steeds meer leer en ontdek, is dat gehoorzaamheid aan God het belangrijkste is. Ongeacht de uitkomst want die is aan Hem.

Door gehoorzaam te Zijn aan hetgeen Hij van mij vraagt, laat ik mijn liefde voor Hem zien en leer ik Hem steeds beter kennen want…

‘Wie Mijn geboden kent en zich eraan houdt, heeft Mij lief. Wie Mij liefheeft zal de ​liefde​ van Mijn
Vader en Mij ontvangen, en Ik zal Mij aan hem bekendmaken.’ – Johannes 14:21

Lees ook: De kracht van gebed

You may also like