Uw Jeugd Vernieuwt Zich Als Een Adelaar

Uw Jeugd Vernieuwt Zich Als Een Adelaar

Geschreven door Marline Boom 18 augustus, 2020

Psalm 103: 3-4 Hij vergeeft u alle schuld, hij geneest al uw kwalen, hij redt uw leven van het graf, hij kroont u met trouw en liefde, hij overlaadt u met schoonheid en geluk, uw jeugd vernieuwt zich als een adelaar.

De laatste woorden van dit Bijbelvers spreken me altijd erg aan. ‘Uw jeugd vernieuwt zich als een adelaar.’ Wat moet ik me daar nu bij voorstellen?

Stap Voor Stap

We hebben allemaal herinneringen aan onze kindertijd. Misschien word jij blij als je terugdenkt aan de fijne vakanties, de gezelligheid met vrienden op school of de hobby’s die je als tiener had. Maar er kunnen ook nare of traumatische herinneringen boven komen. Misschien zat je in een ingewikkelde thuissituatie of ben je gepest op school. Er kunnen dingen zijn die je diep weg wilt stoppen en waar je liever niet al te vaak aan terugdenkt. Het verleden vormt je tot de persoon die je nu bent. De dingen die je vroeger hebt meegemaakt, hebben invloed op je karakter en de manier waarop je nu in het leven staat.

David schrijft dat God onze jeugd kan vernieuwen als een adelaar. Hier zit een belangrijke les in! De veren van een adelaar vernieuwen zich namelijk niet in één keer. Meestal duurt dit proces wel 12 tot 18 maanden. Iedere dag worden er een paar veren vernieuwd. Zo wil God jou ook vernieuwen. Iedere dag een beetje, stap voor stap. God heeft geen haast en daarom hoef jij ook geen haast te hebben. Neem er de tijd voor om de lasten die jou terneer drukken een plekje te geven. Wanneer je vrij bent van lasten en zonden, kan je de toekomst met nieuwe kracht tegemoet gaan.

Vergeving

In dit Bijbelvers schrijft David ook over vergeving. God vergeeft ons alle schuld. Dus niet zomaar een beetje, maar helemaal! Jezus heeft met Zijn bloed volkomen voor ons betaald. Daarom kunnen wij ook onze naaste vergeven, hoe pijnlijk of moeizaam dit ook kan zijn. Ik wil je aanmoedigen om Jezus bij dit proces te betrekken. Praat met Hem over de dingen die je moeilijk vindt. Doe het samen met Hem. God kan voor vernieuwing zorgen. Vertrouw in dit proces op Wie Hij zegt dat Hij is: vergevingsgezind, genezend, reddend, trouw, liefdevol en vernieuwend!

‘Jij bent niet gemaakt om als een rups door het leven te gaan, het is jouw bestemming om een Koningsvlinder te zijn.’

Je mag vliegen, zoals een adelaar. En onthoud daarbij: adelaars schuilen niet voor de storm. Ze stijgen juist boven de storm uit! Je hoeft niet weg te rennen voor de stormen in het leven. Ik zeg niet dat het makkelijk is, uit eigen ervaring weet ik dat je al op jonge leeftijd met stormen geconfronteerd kunt worden. Ik was zeventien jaar – nu vier jaar geleden – toen ik vastliep met mijn studie vanwege een depressie. Verschillende dingen hadden ervoor gezorgd dat ik het leven niet meer zag zitten. Ik zag geen lichtpuntjes meer en werd opgenomen in een kliniek. Daar op mijn kamertje zijn heel wat tranen gevallen. Soms riep ik het uit naar God, maar vaak kon ik ook geen woorden vinden en bestonden mijn gebeden uit stilte. Maar al die tijd heb ik geweten dat Jezus wist waar ik doorheen ging.

In de diepe dalen heb ik ontzettend veel geleerd. Het heeft me sterker gemaakt. Maar nog belangrijker: het heeft me dichterbij Jezus gebracht. Ik hoop en bid dat jij ditzelfde mag ervaren: de stormen zullen je sterker maken en vormen! Juist jouw pijn en moeite kunnen je dichter bij je bestemming brengen. Zo mag je steeds meer gaan lijken op de mens die God in gedachten heeft.

Lees ook: God belooft ons geen rozentuin, maar…

You may also like