Samen Sterk!?

Samen Sterk!?

Geschreven door Christine Langeraar 28 december, 2020

De opvoeding. Sommige dagen vormen mijn man een op elkaar ingespeeld team maar andere dagen bekijken we elkaars pedagogische bijstuurpogingen met opgetrokken wenkbrauwen.

Samen sterk!?

We zitten met zijn allen aan tafel. Mijn jongste is moe, geen instructie komt meer aan, ik probeer geduldig te blijven en mijn irritatie te verbergen maar begin me machteloos te voelen. Ze is duidelijk van plan geen hap naar binnen te werken. Uit mijn ooghoek zie ik de blik van mijn man. Zie ik daar iets van afkeur van mijn aanpak, of interpreteer ik te snel? ‘Zeg jij dan ‘ns wat!’ floept eruit.

Opvoeden zit vol uitdagende momenten waarin je tot het uiterste getest wordt. Probeer dan maar eens samen met je mede-ouder op één lijn te blijven. Mission impossible, toch?

Het is bij ons regelmatig een onderwerp van gesprek: welke aanpak is nou effectief? Mijn man is van zichzelf consequenter, rationeler en naar mijn mening soms te rechtlijnig. Hij, op zijn beurt, noemt mij dan weer te soft; ‘Ze voelen dat ze ruimte krijgen bij jou, en die pakken ze!’ Helaas heeft hij nog gelijk ook. Maar ja, ik wil niet nodeloos streng zijn en ik wil dat ze zich gezien voelen en rekening houden met verzachtende omstandigheden… Voor je het weet heb je een discussie waarin de
verwijten over en weer gaan.

Vaak blijft het gesprek over de opvoeding daarbij. Terwijl het conflict juist aanleiding zou kunnen geven om eens dieper door te praten over wezenlijke vragen rondom opvoeding. Met een glas wijn en de kinderen op bed gaat het een stuk gemakkelijker om elkaar te bevragen naar beweegredenen achter gedrag, het gedrag van jouzelf als opvoeder.

Met elkaar in gesprek

Het boek Hemelse Huizen heeft mijn man en mij geholpen om op een opbouwende, constructieve manier met elkaar in gesprek te raken over de opvoeding. We vinden elkaar moeiteloos als het gaat om wat we belangrijk vinden voor onze kinderen: we willen dat ze weten wie ze zijn in Christus en dat ze vandaar uit gaan kijken wat ze in dit leven mogen gaan
doen, hoe ze hun gaven kunnen inzetten, en bij te dragen in de wereld. Dit gesprek vormde een nieuwe basis om te gaan kijken welke aanpak van ons als ouder bij ons gezamenlijke doel past. Het versterkte ook het vertrouwen in elkaar; ik weet welk doel de ander nastreeft en ik weet maar al te goed dat de dagelijkse praktijk soms weerbarstig is.

Als je je man eens vraagt wat zijn doel is met de opvoeding, wat hij hoopt dat de kinderen meenemen straks hun eigen leven in, of als je je vrouw vraagt wat haar grootste verlangens zijn voor de kinderen, dan zou je wel eens een heel verrassend gesprek kunnen hebben. Die doelen en verlangens zouden wel eens heel dicht bij elkaar kunnen liggen, kunnen matchen.

Wellicht kan Hemelse Huizen ook voor jou en je partner bijdragen aan een gezamenlijke basis en visie voor de opvoeding. Bestel een exemplaar in de webshop, want samen werken aan hetzelfde doel geeft energie, bouwt vertrouwen en geeft je de verzekering dat je er niet alleen voor staat. Het werkboek met verwerkingsvragen zorgt zeker voor genoeg input voor goede gesprekken!

Lees ook: Wat je niet hebt, kun je niet weggeven!

Bekijk ook onze aflevering van Real Talk waarin we met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp opvoeding:
Real Talk: Hemelse Huizen
Of beluister hem hier via spotify:  Opvoeden vanuit geloof

Bekijk hier in onze webshop het boek Hemelse Huizen: Hemelse Huizen

You may also like