Onze Vader danst van vreugde

Onze Vader danst van vreugde

Geschreven door Carla 8 januari, 2020

Wat komt bij je boven als je denkt aan je vader? Hoe was hij? Heb je leuke herinneringen aan een liefdevolle kindertijd of denk je er maar liever niet aan terug? Vader God is heel anders dan onze aardse vader…

Onze Vader danst van vreugde

De HERE, uw God, is bij u. Hij is een machtige verlosser. Hij zal vol blijdschap over u zijn. Hij zal u liefhebben en u niet beschuldigen. Hij zal over u juichen met een lied van vreugde. Sefanja 3:17

Het is al achtenzestig jaar geleden, maar het verhaal gaat dat mijn vader van het ziekenhuis naar huis liep … zijn lieve vrouw was zojuist bevallen van een meisje. Na drie zoons – de tweeling van vier en een jongen van twee – had hij eindelijk een dochtertje… en dat was ik. Dolgelukkig was hij – ‘over the moon’ – en omdat er op dat tijdstip geen trams meer reden – moest hij lopen. Maar hij liep niet. Hij danste naar huis.

Door de jaren heen heb ik het vaak van mijn moeder gehoord en omdat mijn vader eigenlijk een hele rustige en wat introverte man was, maakte dit verhaal behoorlijk indruk op mij. En als kind bedacht ik: ‘wow… hij houdt vast heel veel van mij als hij helemaal naar huis danst.’ Geen ogenblik kwam in mij op dat ik daarom specialer zou zijn dan mijn broers en zussen. Integendeel. Wij zijn van de baby boom generatie en ons gezin telde later zeven kinderen in totaal. Ik heb nooit gemerkt dat onze ouders lievelingetjes hadden. Ze hielden van ons allemaal evenveel. Veel later besefte ik dat het verhaal van mijn dansende vader een diepe waarheid in mijn ziel had gegrift. Mijn vader houdt van mij!!! Hij is echt héél blij met mij!

De liefde van onze hemelse Vader

Het zou heel goed kunnen dat mijn aardse vader zich helemaal niet bewust was van het feit dat hij hiermee model stond voor de liefde die onze hemelse Vader heeft voor mij, en niet alleen voor mij, maar ook voor jou en voor al Zijn kinderen. Dat heeft niets te maken met mij als persoon omdat ik zo lief, slim of extra bijzonder zou zijn… nee – God houdt van mij … Punt! En daar heb ik nóóit aan getwijfeld.

Misschien zeg je wel: ‘nou, dat klinkt allemaal heel mooi, maar mijn verleden was heel anders. Mijn vader was er nooit, ik heb nooit een liefdevolle vader gehad. Nog nooit heb ik mijn vader iets positiefs over mij horen zeggen en ik heb grote moeite om mij voor te stellen dat God een liefdevolle vader is. Ik zie Hem alleen maar als een boze man die direct klaar staat om mij een klap op mijn hoofd te geven als ik iets verkeerd doe.’

Als jouw jeugd zo was, kan ik dat heel goed begrijpen. Het is heel verdrietig en schadelijk als je zulke pijnlijke herinneringen uit je jeugd met je mee draagt. Maar weet je… er is hoop! Het hoeft niet zo te blijven! God is heel anders dan jouw aardse vader. Hij is een liefdevolle Vader die een plan van herstel heeft… voor Zijn volk Israël – zoals dat staat in Sefanja – maar ook voor jou en mij. Lees onderstaande verzen maar eens uit Sefanja 3:14-17 – en lees het maar eens alsof het persoonlijk aan jou is geschreven.

Juichen met een lied van vreugde

Onze God roept het naar je uit om je verleden achter je te laten, om bij Hem te komen en je samen met Hem te verheugen. In dit stukje verheugt Hij zich over Israël, dochter Sion, maar ook over jou. De Nederlandse vertaling van het laatste vers is veel oppervlakkiger dan de grondtekst. In het Hebreeuws wordt gesproken met passie. Driemaal wordt in vers 17 over God gezegd dat Hij zich verheugt over Zijn dochter Sion en telkens wordt een intenser woord gebruikt:
Allereerst wordt gesproken over blijdschap [simchah], dan over liefhebben (in het Engels staat: rejoice). Daarvoor wordt in de grondtekst het Hebreeuwse woord sîys gebruikt = verheugen, vrolijk zijn. En als laatste staat er ‘Hij zal juichen met een lied van vreugde’. Hier wordt het Hebreeuwse woord gîyl gebruikt wat je kunt vertalen met: ‘Uitbundig draait Hij/danst Hij in het rond van vreugde.’

Neem nu eens even de tijd om onderstaand Bijbelgedeelte tot je te laten doordringen en denk daarbij dan ook aan de Hebreeuwse betekenissen van de woorden:

Breek uit in gejubel, dochter van Sion! Juich, Israël! Verheug u, wees vrolijk met heel uw hart,
dochter van Jeruzalem! Want de HERE heeft uw vonnis ongeldig verklaard en uw vijand
vernietigd. De koning van Israël, de HERE, is bij u! U hoeft nergens meer bang voor te zijn. Op
die dag zal men Jeruzalem opbeuren met de woorden: ‘Wees niet bang, Sion, houd moed.   De
HERE, uw God, is bij u. Hij is een machtige verlosser. Hij zal vol blijdschap over u zijn. Hij zal u
liefhebben en u niet beschuldigen. Hij zal over u juichen met een lied van vreugde.’

Hier wordt gesproken over een liefdevolle Vader. Je kunt Hem vertrouwen. Hij houdt van je. Hij wacht tot jij bij Hem komt. Hij gaat je niet dwingen. Jij moet die stap zetten. Wees niet bang. Geef  Hem al je pijn en moeite; Hij zal met Zijn liefde je ziel genezen. Niemand heeft grotere liefde dan Hij.

Lees ook: Onvoorwaardelijke Liefde

You may also like