Je bent wat je zegt

Je bent wat je zegt

Geschreven door Hanna 1 januari, 2020

Heb je deze uitspraak wel eens gehoord: ‘Je bent wat je eet!’ Hoewel dit gezegde te maken heeft met je gezondheid… trouwens, ik ben het er volledig mee eens dat gezond eten onze gezondheid ten goede komt… gebeurde het naar aanleiding van deze uitspraak dat de Heer tot me sprak en zei: ‘Hanna, hetzelfde geldt voor de dingen die je zegt: je bent wat je uitspreekt, zowel wat je hardop zegt als wat je alleen maar denkt.’

Daar moest ik even over nadenken en ik herinnerde mij dat dit niet de eerste keer was dat Jezus dat zei. Hij heeft dit ook tegen een aantal Farizeeërs gezegd. In Mattheüs 15:10-11 staat: ‘Luister! Probeer te begrijpen wat Ik bedoel. U wordt niet slecht door wat u eet en drinkt. U wordt slecht door wat u denkt en zegt.’

Dingen die we uitspreken

Het gaat niet alleen om de dingen die we hardop uitspreken die ons slecht maken, maar ook om de dingen die we denken. Dingen bijvoorbeeld die we onszelf wijsmaken betreffende onze identiteit en betekenis. Of de gedachten die we hebben over mensen, de verhalen die we over hen horen en de manier waarop we anderen kunnen oordelen terwijl we in feite helemaal niet weten wat hun situatie is en als we dat wél weten dan is het helemaal niet aan ons om daar wat van te vinden.

Weet je… er komt een moment dat de dingen die wij denken ook naar buiten komen, of dat nu gebeurt doordat we het uitspreken of dat dit blijkt uit onze houding of onze daden.
In Mattheüs 12:34-36 spreekt Jezus ook tot de Farizeeërs en zegt: ‘Stelletje sluwe slangen! Hoe kunnen slechte kerels als u iets goeds zeggen? Want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Dat een goed mens vol goedheid is, blijkt uit wat hij zegt. Onthoud dit: Op de dag van het grote oordeel zult u zich moeten verantwoorden voor ieder slecht woord dat u hebt gezegd.’

Dus ik vraag je dit: wat heb jij allemaal in je hoofd opgeslagen?

Is het goed?
 Ik kan het
 Ik ben geliefd
 Ik ben wie ik ben in Christus
 Ik voel me zeker
 Ik mag er zijn
 Ik ben overwinnaar
 Ik heb genade voor mijzelf en voor anderen

Is het slecht?
 Ik ben zwak
 Ik ben niet geliefd
 Ik word niet gezien
 Ik ben gewond
 Ik ben een slachtoffer                                                                                                                                                                                       Ik ben bitter
 Ik kan niet vergeven.

Er komt een dag dat we uitspreken wat we denken en dat komt tot uiting in wat we doen Gedachten als: ‘Ik ben niet geliefd, ik ben ongewenst, ik kan het niet,’ tasten onze identiteit aan en maakt dat we somber worden. We trekken ons terug, raken geïsoleerd en uiteindelijk worden die dingen waar. Wat we denken komt naar buiten en wordt zichtbaar in onze houding en wat we doen. Het heeft effect op onze relaties en hoe we ons daarin opstellen. Gedachten als: ‘Ik kan niet vergeven, ik ben bitter, ik ben een slachtoffer,’ hebben tot gevolg dat we boos worden en gevangen raken. We zijn niet langer in staat de gebeurtenissen van lang geleden los te laten en zo wordt ons dagelijks leven doortrokken van mismoedigheid en chagrijn.

Daarentegen zullen goede gedachten – vol van de waarheid van God – ons denken vernieuwen; zij vertellen ons een heel ander verhaal en dat leidt ons naar een heel andere werkelijkheid. Gedachten als: ‘Ik ben geliefd (want God houdt van mij met een eeuwige liefde); ik kán het (want Christus heeft mij uitgekozen en maakt me bekwaam); ik ben overwinnaar (want door Zijn bloed zal aan het einde blijken dat ik overwinnaar ben) – deze gedachten leiden naar verbinding, je komt
vooruit; het leidt tot liefde en er zit leven in.

Bewust denken

Toen ik met de hulp van Christus tot de ontdekking kwam dat IK daadwerkelijk controle heb over mijn eigen denken en dat ik ook in staat ben de neurologische patronen in mijn denken als het ware OM TE LEIDEN langs een andere gedachtegang, veranderde mijn denken volledig. Ik wil hier niet al te wetenschappelijk over doen, maar ik kan je aanraden om eens op internet te zoeken naar de christelijke neurologe Dr. Caroline Leaf over een Bijbelse wetenschappelijke visie over dit onderwerp.

Ik ben ermee aan de slag gegaan en koos elke dag heel bewust om te denken zoals Christus zou doen en dat bracht vrijheid in mijn denken. Zijn gedachten werden mijn gedachten – Zijn daden werden mijn daden en van lieverlee begon ik meer op Christus te lijken en dat bracht meer vrucht voort. Dit is niet omdat ik daar zo heel hard voor knokte, maar heel bewust koos ik om gedisciplineerder bezig te zijn met wat ik wilde toelaten in mijn denken en dat bracht vrijheid.

Wanneer je dit leest en worstelt met depressie, angst, onvergevingsgezindheid, of een slecht zelfbeeld, dan raad ik je in de eerste plaats aan om naar God te gaan, maar ook naar iemand die je vertrouwt met wie je over deze dingen kunt praten. En onthoud dit: het komt goed! Als jij bereid bent om jezelf aan Jezus over te geven dan laat Hij je niet los. Dat heeft Hij nooit gedaan, want of je nu heel veel vrucht draagt, verkeerde vrucht of maar een klein beetje – Hij zal altijd van je houden.
Hij heeft oneindig veel genade en dat is de waarheid.

lees ook: Waar is jou aandacht op gericht

You may also like