Geef niet op!

door Judith Joosten
Geef niet op!

‘En laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven.’ Galaten 6:9 (HSV)

Soms is het best lastig om het goede te kiezen. Helemaal als dat zo tegen iedereen in gaat. Er zijn momenten dat je eigenlijk wel weet wat je moet doen, maar dat je twijfelt omdat het moeilijker is dan voor het makkelijke te kiezen. Omdat het de mensen om je heen het raar vinden of er niet mee eens zijn. Of het lijkt een gekke keuze op dat moment. Daarom staat er in dit vers ook: Laten wij niet moe worden. Het kan zijn dat je het op een gegeven moment zat bent om altijd maar het goede te doen, terwijl dat misschien niet is wat je zelf krijgt. Om altijd maar aardig te zijn, terwijl mensen om je heen dat niet tegen jou zijn. Om mensen te vergeven die je pijn hebben gedaan en waar je nog last van hebt.

Het goede doen kost soms energie en moeite. Dit vers moedigt je aan om door te blijven gaan. Het vergelijkt het goede doen met zaaien. Als je een zaadje in de grond stopt gebeurt er in eerste instantie niks. Het kost moeite en tijd om er een plantje uit te laten komen. Maar als je het zaadje water/zon/tijd geeft, merk je op een gegeven moment dat er wat gaat veranderen en dat er een mooie bloem of plant uit komt. Door de energie die je erin stopt, is je beloning een mooie oogst. En zo mogen we het ook zien met het goede doen. Het kost misschien energie, moeite en tijd om telkens maar voor het goede te kiezen. Maar God belooft ons te zegenen met een mooie oogst als we niet opgeven maar door blijven gaan.

Als jij aardig blijft tegen de mensen om je heen, terwijl ze dat niet naar jou zijn, zal je merken dat je van binnen gaat veranderen en laat je Jezus aan de mensen zien. Als je de mensen vergeeft die je pijn hebt gedaan, al is het elke dag opnieuw, zal je langzamerhand merken dat de pijn gaat verdwijnen en dat je meer rust ervaart van binnen. Ik spreek uit ervaring dat dit echt zo werkt. En zo zijn er nog veel meer keuzes voor het goede die je kan maken en waar God je bij wil helpen. Vraag Hem hier ook naar! Vraag Hem om hulp, want soms kan je het gewoon even niet uit jezelf, maar dan wil Hij je hier graag bij helpen.

Wat mij helpt om voor het goede te blijven kiezen is om elke dag te bidden. Maar ook om aanbiddingsmuziek te luisteren, daar wordt ik rustig van en enthousiast. Zo blijf ik gefocust op God en is het makkelijker om te kiezen voor het goede. Zo zijn er vele manieren die jou kunnen helpen. Ik wil je uitdagen om jou manier te zoeken en als je wilt hieronder met ons te delen. Zo kunnen we ook elkaar helpen met manieren om voor het goede te blijven gaan. Hoe kan jij vandaag het goede doen? Zijn er mensen die je nog moet vergeven? Zijn er keuzes die je kan maken? En wat helpt jou om door te blijven gaan ook al ben je misschien vermoeid?