De Kracht van Vergeving

De Kracht van Vergeving

Geschreven door Carla 26 april, 2021

Verdraag en vergeef elkaar als iemand iets tegen u heeft. Volg hierin het voorbeeld van Christus, die u
zonder meer vergeven heeft. Colossenzen 3:13

De Kracht van Vergeving

Het is met enige schroom dat ik dit blog over vergeving schrijf, want het is zeker geen eenvoudig onderwerp. Ik ken jou niet persoonlijk. Ik weet niet wat je hebt meegemaakt. Het is gemakkelijker wanneer ik je persoonlijk ken en weet waar je doorheen bent gegaan. Als we tegenover elkaar zitten en elkaar in de ogen kijken… als er vertrouwen is over en weer durf ik te zeggen dat het belangrijk is om te vergeven.

Maar in dit blog – om in één klap tegen je te zeggen: ‘je móet vergeven, want dat is belangrijk! Punt!’ Dan denk ik dat je zegt: ‘Hé… je hebt géén idee wat ik heb meegemaakt! Wat hij of zij mij heeft aangedaan! Wie ben jij om mij te zeggen dat ik moet vergeven?!’

Daar heb je een punt! Je hebt gelijk: ik heb niet in jouw schoenen gelopen…. En jij niet in de mijne. Op de een of andere manier maken wij in ons leven dingen mee die ons heel erg kwetsen en ik weet wat een worsteling het kan zijn om iemand die jou en mij zoveel ellende heeft bezorgd te vergeven. Maar weet je, uit ervaring weet ik dat onvergevingsgezindheid een afschuwelijke gevangenis is. Je kunt er lichamelijk en mentaal ziek van worden.

De Bijbel zegt dat vergeving cruciaal is. Niet alleen voor de dader, maar ook voor het slachtoffer. Het blokkeert de relatie met onze hemelse Vader. Jezus zegt in Mattheüs 6:14-15 Want als u de mensen vergeeft wat zij verkeerd hebben gedaan, zal uw hemelse Vader ook u vergeven wat u verkeerd hebt gedaan. Maar als u hen niet vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u niet vergeven.

Best duidelijk en toch vinden we het heel moeilijk om te vergeven. Onze ziel (daarmee wordt bedoeld: ons denken, ons gevoel, onze wil) hunkert naar genoegdoening. We willen dat ons recht gedaan wordt; de dader mag er niet mee wegkomen. Dat verlamt ons en we komen er niet van los. Maar de waarheid is: jij en ik kunnen er wél van loskomen! Is het gemakkelijk? Nee, het is zéker niet gemakkelijk. Heel vaak is het een proces, maar je hoeft er niet alleen doorheen. Vraag de Heer om je te helpen. Ook al steigert alles van binnen, toch weet je met je hoofd: ik moet er los van komen, zeg dat gewoon tegen de Heer: ‘Met mijn hoofd weet ik dat het moet, maar help mij Heer om het te willen met mijn hart.’

Ik deel hier wat dingen die mij hebben geholpen.

 •  Realiseer je dat vergeving schenken NIET hetzelfde is als iets ‘onder het tapijt vegen.’ Jezus is onze wonderbare Raadsman. Een advocaat/raadsman voert jouw rechtsgeding. Geef het Hem.
 • Wees eerlijk naar jezelf. Bagatelliseer het niet. Kijk in de spiegel en geef toe dat het pijn
  doet. Leef er niet overheen.
 • Boos zijn mag, maar wordt niet bitter. Iemand zei eens: ‘Bitterheid is zoiets als elke dag een
  slokje gif drinken en wensen dat de ander er aan sterft.’ Pas ervoor op, het maakt je ziek.
 • Schrijf wat gebeurd is van je af, of schrijf een brief aan de dader – of je die nu gaat versturen
  of niet. Je kunt het ook delen met iemand die je vertrouwt. Dat helpt.
 • Wees je ervan bewust dat je niet hoeft te vergeven in eigen kracht. De Heer is erbij. Zeg
  Hem: ‘Heer, ik weet dat U mij vraagt te vergeven. Ik wil het, maar kan het niet alleen… Laat
  mij de ander zien door Uw ogen!’
 • Jezus stierf voor onze zonde. Zijn genade maakte ons vrij en die prijs was niet goedkoop, een onverdiend geschenk. Wanneer jij besluit de ander te vergeven, is dat ook een onverdiend geschenk en zeker niet goedkoop.
 • Op het moment dat je de ander vergeeft, en hem/haar overgeeft in de handen van de Heer is het niet langer jouw last. Dan ben je vrij. Dat is de kracht van vergeving. Je voelt je licht en schoon en vrij en je kunt weer blij zijn. Je hebt de pijn overwonnen. Soms kan een gevoelig litteken achterblijven, maar de wond is dicht en mag genezen want het vuil is eruit.
 • Ten slotte nog dit: ‘Hoe zit het met de uitspraak: ‘Vergeven en Vergeten!?’ Lange tijd vond ik dat héél moeilijk. Ik had iemand oprecht vergeven, maar was het niet vergeten! Daardoor begon ik te twijfelen of ik wel oprecht vergeven had? Totdat ik een uitleg hoorde die voor mij een eyeopener was: God vergeeft, maar Hij vergeet niet! God vergeeft en Hij kíest ervoor om er nooit meer op terug te komen.’ Is dat niet geweldig. God komt er nooit meer op terug?!

Excuses dat deze blog wat langer is dan anders, maar ik hoop en bid dat dit blog je mag helpen om vrij te komen uit de gevangenis van onvergevingsgezindheid. God is jouw bevrijder. Hij helpt je en draagt je door het hele proces. Ik wens je van harte Zijn zegen toe.

Lees ook: Hosea en Gomer

You may also like