Angst Overwinnen

Angst Overwinnen

Geschreven door Christine Langeraar 29 juni, 2022

Filippenzen 4:6-7 Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.


In mijn studietijd, toen ik voor een paar maanden naar het buitenland vertrok kreeg ik van mijn moeder een kaartje mee met deze tekst erop. Ik ging het onbekende tegemoet, ik vond het spannend (en ik denk mijn moeder ook wel) maar deze tekst was en is een diepe bemoediging. Een bemoediging om angst te overwinnen. Welke 5 lessen haal je eruit?

5 Lessen die we kunnen leren vanuit het bijbeltekstgedeelte Filippenzen 4:6-7

Les 1:

Dank in alle omstandigheden. Het leven heeft ups en downs. Je hebt momenten dat je intens dankbaar kan zijn voor de zegeningen die je hebt ontvangen. Je vraagt je bijna af: waar heb ik dit aan verdiend? Maar hoe is dat als je het zwaar hebt, als het leven tegenzit? Dan kan je ook uitroepen: waar heb ik dit aan verdiend? Paulus geeft hier niet het advies om die vraag te stellen maar om ook in omstandigheden van verlies en verdriet God te danken. Het is een werkwoord wat Paulus adviseert, niet een gevoel. Het kan zijn dat je je niet dankbaar voelt maar hij adviseert wel het te dóen: God danken. Het gevoel volgt zelfs misschien wel als je je omhoog richt en God dankt, ook in momenten dat je het licht niet meer ziet.

Les 2

Dit sluit gelijk aan op de tweede les die in deze tekst zit: Maak je wil je roer. Je emoties zijn als een zeil in een stormwind. Een zeil heeft zijn functie, maar zonder roer kan je de verkeerde kant op varen, of in rondjes blijven draaien. Zo is het met emoties: ze hebben een signaalfunctie; je detecteert gevaar en wordt alert of je voelt medelijden en voelt de aandrang om te zorgen. Heel mooi hoe emoties ons helpen. Maar emoties zonder roer, zonder wil die bewust bepaalt wat er mee te doen, is het een slechte raadgever: je kan angst laten regeren of je door woede laten leiden. In vers 5 van Filippenzen 4 staat: ‘laat uw redelijkheid / vriendelijkheid bij een ieder bekend zijn.’ Redelijkheid houdt in dat je verstandelijk redeneert om verstandige, gelovige beslissingen te nemen die je voorwaarts brengen in Gods wil. Dit is het tegenovergestelde van onredelijk zijn en je emoties en omstandigheden toelaten om je naar rotsen te sturen die je zullen laten zinken. Je wil moet je roer zijn.

Les 3

Vervang angst door gebed. Als we angst voelen opkomen kunnen we in paniek raken. Sommigen ervaren zelfs paniekaanvallen. Ons hoofd tolt van alle mogelijke gevaren. Soms is angst terecht, maar vaak is het ongegrond. Bedenk eens: wat helpt me nou echt in zo’n situatie? In paniek schieten en piekeren of in gebed gaan? Gebed laat je de angst kanaliseren, je brengt het bij God. Hij is de eerste naar wie we toe moeten gaan. Hij is de enige die alles in Zijn hand heeft.

Les 4

Vraag God wat je nodig hebt. Of beter, vraag God wat je dénkt dat je nodig hebt. Leg het Hem voor. ‘Mag ik wat lekkers?’ is een vraag die regelmatig voorbij komt bij mij thuis. Als moeder gun ik mijn kind dat ze kan genieten van lekker eten maar ook dat ze gezond gevoed wordt. Dat bepaalt mijn antwoord. Zo is het ook met God. Hij weet wat echt goed voor ons is, waar we bij gebaat zijn en Zijn antwoord zal daar van afhangen.

Les 5

Geniet van Gods vrede. Wat Hij sowieso geeft is wat Hij hier belooft: ‘de vrede van God zal je hart en gedachten in Christus bewaren’ Wat een supermooie belofte! God belooft niet een gevoel of emotie, maar iets diepers. Hij belooft een vrede die werkt als een soort schild. De vrede van God heeft een functie: het beschermt je hart en je gedachten. Het is een wapen in
de geestelijke strijd tegen ongegronde angst, tegen paniek. Angst is zo’n veel voorkomende emotie dat de oproep “Wees niet bang” wel een paar honderd keer in de Bijbel voorkomt! We hebben de constante herinnering nodig dat angst ons niet verder gaat helpen. Er zijn problemen, de toekomst ziet er niet altijd rooskleurig uit maar onthoud:

Het is niet de afwezigheid van problemen die vrede brengt, maar de aanwezigheid van God. Hij geeft vrede die de angst verslaat.

Lees ook: Wees niet bang en Wat Zegt De Bijbel Over Slapen En Angst?

You may also like