Aandachtig luisteren in een druk seizoen

Aandachtig luisteren in een druk seizoen

Geschreven door Carla 11 december, 2019

Het duurt niet lang meer, dan komen de feestdagen eraan. Dat zorgt vaak voor drukte en hectiek – en oh, wat is het soms moeilijk om dan stil te worden en tijd en aandacht te besteden aan onze relatie met de Heer.

Aandachtig luisteren in een druk seizoen

In deze blog wil ik het hebben over twee vrouwen. Ze heten allebei Maria en beiden kennen ze Jezus. Maria, de moeder van Jezus en Maria van Bethanië; verschillende levens en verschillende karakters, maar – behalve dat ze allebei Maria heetten – hadden ze nog iets gemeenschappelijks: zij waren aandachtige luisteraars!

Voorbereiding voor Kerst

In Nederland wordt Kerst in de winter gevierd en al weken van tevoren wordt van alles voorbereid. Koren oefenen voor speciale kerstconcerten. Zondagscholen bereiden een kerstprogramma voor. De grijze dagen in november en december worden opgevrolijkt met kaarsen en een mooi gedecoreerde woonkamer. In de winkels van ons dorp zie je overal versierde etalages en verlichting. Nog even dan zie je weer kerstbomen te koop en hoor je in de supermarkt ‘Jingle Bells’ en ‘Red Nose Rendeer’. Overal muziek. Of je nu werkelijk gelooft in de ware betekenis van Kerst of niet, Kerst is een feest geworden van familie en vrienden die bij elkaar komen. Iedereen is druk met recepten voor een volmaakt diner, perfecte cadeaus en glitter & glamour kleding die passend zijn voor dit seizoen. Voor dit alles wordt zelfs gewaarschuwd… mensen kunnen super gestrest raken van dit seizoen, alle boodschappenlijstjes, al die dingen die moeten.

Moeilijk focussen

Begrijp me niet verkeerd, ik vindt het fijn om met familie en vrienden bij elkaar te zijn om gezellig samen te eten, maar waar ik niet van hou is al dat jachtige gedoe, alle bling bling die je ziet in deze tijd van het jaar. Dan vind ik het heel moeilijk om gefocust te zijn, stil te worden en na te denken over het Grootste Geschenk dat we maar kunnen bedenken: de geboorte van onze Heer!

Nee, die gebeurtenis heeft niets te maken met glitter en glamour; geen romantisch met sneeuw overdekt stalletje in Engelse cottage stijl – waarschijnlijk alleen maar een soort schuur of een kloof in een rots bij Bethlehem, waar een vermoeide jonge vrouw beviel van de Mensenzoon. Ze hoorde het wonderlijke verslag van de herders die spraken over een hemels leger dat zong Ere zij God in de hoge, en Vrede op aarde bij de mensen die naar Zijn wil leven. Ongetwijfeld keek ze intussen naar haar baby; waarschijnlijk kon ze de draagwijdte van dit alles nauwelijks bevatten. In de Bijbel staat: Maria nam deze dingen stil in zich op en dacht er veel over na (Lukas 2:19).
Dagen later werd Jezus voorgesteld in de tempel en daar hoorde ze profetieën die werden uitgesproken door Simeon en Anna over de komst van de Messias. Ze nam het allemaal in zich op. Zou ze het allemaal direct hebben begrepen? Ik denk van niet. Waarschijnlijk moest ze stil worden voor God – aandachtig luisteren – voordat ze het kon begrijpen.

Maria van Bethanië

Datzelfde deed Maria van Bethanië, zus van Martha en Lazarus. Zij waren vrienden van Jezus. In de Bijbel staat dat Martha, de zus van Lazarus en Maria regelmatig gastvrijheid bood aan Jezus. Vermoedelijk was zij de oudste en dat verklaart ook dat zij zich verantwoordelijk voelde voor hun gast. Ze was druk met allerlei dingen.
In Lukas 10:39 staat: Maria ging meteen bij Jezus zitten om naar Hem te luisteren.

Opnieuw zien we dat het belangrijk is om stil te worden voor God om dingen te kunnen begrijpen wat Hij zegt. Aandachtig luisteren. Jezus benadrukt in datzelfde hoofdstuk: Martha, Martha… Wat maak je je toch druk! In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt en het zal haar niet worden afgenomen. (vs.41-42).

Later was het ook Maria van Bethanië die begreep wat Jezus bedoelde toen Hij zei dat Hij moest sterven. Dat lezen we in Johannes 11:1-2 Lazarus uit Bethanië, de broer van Maria en Martha, was ziek. Maria was de vrouw die kostbare parfumolie over de voeten van Jezus uitgoot en deze met haar lange haar afdroogde.

Zelfs de discipelen die drie jaar lang met Jezus waren opgetrokken en aan wie Hij alles duidelijk had verteld, begrepen niet wat er zou gaan gebeuren. Ze luisterden niet aandachtig, maar Maria had wel aandachtig geluisterd en Jezus moest de mannen uitleggen: Dit doet zij ter voorbereiding van Mijn begrafenis.

Neem de tijd en luister aandachtig

Weet je, ik ben ervan overtuigd dat we inzicht ontvangen als we stil worden en aandachtig luisteren. We moeten de tijd nemen om aan de voeten van Jezus te zitten. Ja natuurlijk… dit blog heet SHE RISES – en terecht, maar lieve zussen, ik wil jullie aanmoedigen om in de hectische tijd die voor ons ligt de tijd te nemen en te gaan zitten, om aandachtig te luisteren en opnieuw van God te horen! Ten slotte gaat het om Hem! Neem elke dag een moment om stil te worden, gewoon om bij Hem te zijn, Hem te aanbidden. Laten we in deze tijd Hem alle eer en glorie geven voor alles wat Hij voor ons heeft overgehad. Ik wens jullie allemaal een heel gezegende tijd aan Zijn voeten.

Lees ook: Een bruid die verlangt naar haar Bruidegom

You may also like